B. Итни случаи!

Пред официјалниот почеток на проектот на младинска размена кој можеби трае, на пример, пет дена, треба да го соберете вашиот проектен тим барем еден или два дена порано, како што веќе беше споменато претходно. Ова не е важно само во контекст на техничката подготовка за доаѓањето на групата, туку е и важна фаза на градење и унапредување на тимот. Како и да е, колку и да сте подготвени, веројатно ќе има ситуации кои е невозможно да ги предвидите! Некои од најискусните организатори на настани споделија список со 45 работи што може да тргнат наопаку. Проверете – подобро бидете подготвени на време отколку подоцна за жалите!

Што би можело да тргне во погрешна насока
ВажничленовидоцнатХраната не ги исполнува очекувањатаСодржината на говорникот е слаба (навредлива, штура, не е забавна итн.)Главните контакти од настанот не одговараат на повиците Менаџерот за организирање на настани не се појавува
НедостатокнахранаПрекиннаструјаВременскиприликиПожарНеуспех во изборот на тема
Говорникот на настанок заглавува во сообраќајЛетовите на учесниците/ вработените / говорниците доцнатАвиокомпанијата прави промени во последен моментНастанот е со мал број на персоналБлокирање на патот непосредно пред местото на одржување
ПрисутнитенесепојавуваатГоворникот се откажува во последен моментХраната е изоставена од распоредотНемадоволнопаркингместоЛошоодбрансетмузика
ПремногунаправенахранаНесоодветнизабелешкиЗакажувањето е прекинатоПолитичкиинцидентИтенздравственпроблем
Нема доволно пауза помеѓу работните сесииПроблеми со собите (недоволно соби, откажувања во последен момент)Неприлики при транаспорт (превртување, доценење, незгода, итн.)Незгода на местото каде престојуваат учесниците (пука цевка, поплава и сл.)Паркигот е премногудалеку
НемадоволноместаПрисутнитесезбунетиСцената не е поставена како што требаПрисутнитегогубатинтересотНедоволновода
Премногутопло / ладноИзвршниот директор генерално е незадоволен Говорникот го надминува предвиденото времеДолгиобјаснувања и реченициПристигнуваат повеќе гости од потврдените
Заборавате претходно да ги поделите документите Нема доволно простор за организираниот настан Пијалокот нарачан од барот го надминува буџетотНефункционални купатила или во недоволен бројМенаџерот за организирање на настани не се појавува
Source: www.cvent.com

Сега кога знаете што може да тргне наопаку на настаните, подготвени сте за најлошото!

Како можете да се справите со тоа во истиот момент?  Имајте ги во предвид следните 5 чекори:

  1. Стисни пауза!Вдишете длабоко, тоа може да направи разлика
  2. Прифатете го неочекуваното!На крајот на краиштата … нема да биде монотоно!
  3. Консултирајте се со вашиот тим!Запомнете: сите сте заедно во ова!
  4. Бидете оптимисти и позитивни! Широка насмевка секогаш ги олеснува работите!
  5. Прифатете ги своите несовршености!Дури и ако не успеете да го решите проблемот, секогаш има простор за подобрување! На крајот на краиштата сите сме луѓе!

ТАЈНА КУТИЈА

Да се згреши на иста грешка два пати [не] е [знак] на мудар човек! Запишете што се случило, како сте реагирале и сите други детали за инцидентот, за да можете да разговарате за тоа со вашиот тим за време на процесот на проценка! Можеби следниот пат ќе можете да бидете поподготвени (или повеќе … среќни!).

82%