C. Rrezikoni – JO!

Rreziku përcaktohet si ngjarja që mund të ndikojë në arritjen e qëllimit. Devijimi nga plani për shkak të disa rrethanave të paplanifikuara mund të ketë pasoja pozitive dhe negative. Meqenëse rezultatet pozitive janë gjithmonë të mirëseardhura, le të përqendrohemi tek ato negative. Është e pamundur të parashikosh gjithçka që mund të shkojë keq, por të kesh një plan B për të paktën disa situata mund të jetë më shumë sesa lehtësim në momente krize!

Bërja e një analize të rrezikut nuk është aq tmerruese sa tingëllon! Për fillestarët, ju duhet të kaloni nëpër të gjitha aspektet e shkëmbimit tuaj të të rinjve, nga detajet logjistike, te agjenda dhe të mendoni për situatat që mund të bllokojnë realizimin e planit tuaj.

KËTA JEMI NE!

Pyesni veten se çfarë mund të shkojë keq? Pra …

  • Po sikur të keni planifikuar shumë aktivitete të jashtme, por këto ditë të veçanta rezultojnë të jenë me shi? A do të përgatitni një plan rezervë që përfshin aktivitete të përshtatura në një hapësirë ​​të brendshme pune apo do të riorganizoni të gjithë agjendën?        
  • Çka nëse të gjitha aktivitetet nuk janë adekuate për disa pjesëmarrës (p.sh. disa pjesëmarrës kanë reagime të forta emocionale – veçanërisht duke marrë parasysh temën tuaj të pajtimit, ose keni planifikuar një ushtrim që nënkupton aktivitet fizik, por gjithashtu keni një pjesëmarrës në një karrocë me rrota)? A do ta ndryshoni qasjen dhe do ta modifikoni përmbajtjen në një mënyrë të tillë që ajo të mos humbasë pikën e saj apo do ta kaloni plotësisht atë aktivitet?      
  • Pjesëmarrësit gjithmonë vonohen në seminarin e parë: a do t’i shtyni për 1 orë apo do t’i shkurtoni pushimet në mënyrë që të kompensoni kohën e humbur?      
  • Shpesh ka individë që shpërqendrojnë grupin, ose duke hyrë në konflikte ose duke krijuar një atmosferë negative – imagjinoni në rastin tonë me pjesëmarrësit nga zonat e konfliktit! A do të përpiqesh të flasësh me ta privatisht dhe të gjesh mënyra për t’i integruar përsëri në grup apo do t’i përjashtosh plotësisht?      

Këto janë vetëm disa shembuj të situatave që mund të hasni gjatë realizimit të një shkëmbimi të të rinjve, por lista mund të përfshijë gjithashtu probleme të papritura në lidhje me transportin, pasaportat dhe vizat, dorëzimin e vonuar të materialeve të shtypura, çështje financiare etj. Është e pamundur të parashikohet gjithçka (nëse nuk ndani disa aftësi të mesme – të cilat meqë ra fjala do të ishim më shumë të interesuar t’i përdorim, nëse mundeni!), megjithatë ju mund të mendoni pak dhe të përgatitni një plan rezervë për këto skenar. Për ta bërë atë më konkret dhe të menaxhueshëm, përdorni modelin e mëposhtëm si udhëzuesin tuaj gjatë procesit :

45%